Är korruption på väg att bli normalbilden

I en tid där mut och korruptionsskandaler avlöser varandra i media så måste man fråga sig vad detta leder till.

Det ligger i människans natur att vänja sig vid avvikelser i vår omgivning. För 30 år sedan var det helt otänkbart att vi skulle ha bilkapningar, upplopp och områden som inte räddningstjänsten vågar agera i. Liknande incidenter hade skapat stora rubriker och långa TV soffs diskussioner. Men numera är det knappt en notis på Aftonbladets hemsida, man får nästan leta efter nyheten om man vet att den har hänt. Jag undrar om vi är på väg mot samma mönster gällande mut och korruptionsbrott och andra oegentligheter.

Jag bläddrar genom Linkedin och inte någon har uppmärksammat onsdagens nyhet om att ABB är inblandade i en stor muthärva i Sydafrika. Ytterligare ett av Sveriges storföretag läggs till i raden av de som är misstänkta för oegentligheter såsom mutor, korruption, penningtvätt, bedrägerier.

Har dessa nyheter blivit vardag? Är det inte längre journalistiskt hett stoff? Upprör det inte längre affärsbloggare eller allmänna tyckare i sociala media? Är det ens så att Swedbanks varumärke är påverkat efter den stora penningtvättshärvan?

Sverige ansågs för ett antal år sedan som i princip helt fritt från korruption. Det var naturligtvis ett falsarium av stora mått. Härvan kring Göteborgs Energi och den så kallade Göteborgsandan var vändpunkten. Uppdrag Granskning startade en våg av visselblåsare runt om Sverige som kunde vittna om grova överträdelser i både företag och kommuner.

Är det så att vi börjar acceptera att oegentligheter faktiskt förekommer i de flesta av våra större bolag och leder det då till att den acceptansen sprider sig till mellanstora och mindre företag samt andra verksamheter. Och om det är så – vart leder det oss!

Det finns massor att göra för att stoppa eller åtminstone bromsa denna utveckling. Man talar om utbildning och policies, visselblåsartjänster samt olika typer av sanktioner. Allt detta är motåtgärder. Men om man ska ta tag i grundproblemet så är det bakom alla dessa oegentligheter människor. Det som behövs är fler rakryggade ledare och chefer som sätter moralen i första hand! Som vågar stå upp för det rätta och inte enbart se till att optimera vinst eller tillväxt. Aldrig gena i hörnen, aldrig se bort, vara obekväm. Sammanfattningsvis: Chefer och Ledare som är moraliskt starka med hög integritet.

// Henrik Carlbark

Affärsutveckling, ledarskap, risk och säkerhetfrågor
Dela gärna

Kontakta oss

Vi tycker att ordet bakgrundskontroller är ett av de mest missförstådda orden i den svenska HR-branschen. Vi möter ofta HR-chefer som inte vet vad en bakgrundskontroll är. Men det mest vanliga missförståndet är att bakgrundskontroller är samma sak som en kontroll mot ett polisregister eller en kreditprövning.
Det är så långt från sanningen som man kan komma.

Om du planerar en rekrytering eller om du vill veta mer om hur du skapar ett tryggare rekryteringsbeslut – hör av dig till oss!

08-528 009 60
info@valida.se