Registerkontroller

Sluta göra registerkontroller om ni inte måste på grund av regler och lagar!

Då var det dags…

…att kanske göra några i min bransch lite förargade.

Jag är av åsikten att registerkontroller inte ska genomföras – i alla fall inte av en extern leverantör. Att anlita ett säkerhetsföretag för att inhämta uppgifter om att en av era kandidater haft ett rättsärende eller en skuld hos Kronofogden ska ni inte betala hundra- eller tusenlappar för. Det får ni varken mervärde, kvalitet eller en tryggare rekrytering för. Samma sak gäller för alla typer av databastjänster som samlar information om individer, till exempel  Lexbase.

Enligt mig kräver bakgrundskontroller lång erfarenhet för att du ska ha möjligheten att:

  • Göra en bedömning om kvaliteten i den fakta som är samlad
  • Finna lösa trådändar i en faktainsamling och analysera den
  • Komma med rekommendationer kring hur man ska hantera faktan

Med andra ord är en enkel registerkontroll, där informationen som samlas in är given på förhand,  inte en kvalitetsprodukt. Nej, tyvärr invaggar den dig som rekryterare i en falsk trygghet och det är den falska tryggheten som är farligast. Då är det bättre att inte göra något alls.

Det finns ett undantag och det är då företagen eller organisationen är underkastade någon slags lag eller regelverk där all personal måste kontrolleras. Men om ni inte är det så är det bättre att satsa pengarna på att göra noggrannare bakgrundskontroller till de befattningar som är känsligast.

För att ge exempel på detta hade jag nu kunnat räkna upp ett otal kundcase där en enkel registerkontroll aldrig haft möjlighet att ta fram den avgörande informationen som behövs, men eftersom jag tror på debatt så jag bjuder in er alla som tycker annorlunda till en diskussion på LinkedIn där jag delar detta blogginlägg.

Är du leverantör av enklare registerkontroller, köpare av dessa eller tycker du i allmänhet om rekrytering och säkerhet – vad är er åsikt?